Nadúroda okurek? Zkuste lahodný okurkový sirup!

Letní sezóna v plném proudu a ve skleníku či  zahrádce bohatá úroda okurek, dokonce tak bohatá, že už rodina ze zásady odmítá každovečerní okurkový salát na 100 způsobu?

Máme pro vás řešení! Okurka je velmi populární a osvěžující zelenina. Je bohatá na vlákninu a obsahuje celou řadu vitamínů a prvků prospěšných našemu zdraví. Mimo jiné nám zlepšuje trávení, dodává vitamín K našim kostem, napomáhá snižovat cholesterol a neobsahuje skoro žádný tuk. Zároveň okurky obsahují antioxidanty, tzv. flavonoidy, které jsou velmi účinné v boji proti volným radikálům. Dodají nám též potřebnou hydrataci, jelikož jsou složeny z 95% vodou.

Máte-li jich plnou lednici, obdarovali jste již všechny sousedy a známé a chcete zkusit něco nového, náš tip na okurkový sirup je přesně ta správná volba pro vás!

Jak na to

Okurkový sirup je základ pro velmi chutný letní drink, okurkovou limonádu. V obchodních řetězcích jistě sežene okurkový monin, který k přípravě okurkové limonády používá většina restaurací a barů, vy si ho můžete však nahradit domácím okurkovým sirupem :-)

Co budete potřebovat:

cca 1 kg okurek (mohou být hadovky i polňačky)

1 kg cukru

přibližně 1 l převařené vychladlé vody

2  – 3 citróny, ideálně v bio kvalitě

2 – 3 hrstě čerstvé máty

1 ks Sirupfix Dr. Oetker (případně lze nahradit kyselinou citrónovou)

A jdeme na to!

Krok za krokem

Převařte přibližně 1 l vody a nechte při pokojové teplotě zchladnout. Okurky oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Vložte do hrnce či mísy.

Po vychladnutí přelijte okurky a rozmixujte tyčovým mixérem. Citrón oloupejte a nakrájejte na plátky. Mátu promněte v dlaních, aby se uvolnily silice. Přidejte citrón i mátu k okurkám a promíchejte. Nechte v lednici přes noc.

Druhý den si připravte čisté, sterilizované skleněné uzavíratelné lahve. Okurkový základ přeceďte přes velmi jemné síto či gázu nebo plátno. Vymačkejte maximum tekutiny. Přidejte cukr a Sirupfix, případně kyselinu citrónovou a za občasného míchání přiveďte k varu.  Sbírejte pěnu, pokud se vytvoří. Ihned, ještě horké, plňte do čistých lahví a zavíčkujte. Lahve můžete na zhruba 10 minut položit do vodorovné polohy. Pokud jste místo Sirupfixu použili kyselinu citrónovou, doporučuje se ještě sterilizace, asi 20 minut při 80 stupních.

A je hotovo! Teď už stačí pouze nakrájet kolečka okurky, utrhnou snítku máty a do sklenice s ledem si připravit báječný letní okurkový drink :-) Dle chuti lze přidat i plátek citrónu.

Na zdraví!