Nadúroda okurek? Zkuste lahodný okurkový sirup!
Letní sezóna v plném proudu a ve skleníku či zahrádce bohatá úroda okurek, dokonce tak bohatá, že už rodina ze zásady odmítá každovečerní okurkový salát na 100 způsobu?
Máme pro vás řešení! Okurka je velmi populární a osvěžující zelenina. Je bohatá na vlákninu a obsahuje celou řadu vitamínů a prvků prospěšných našemu zdraví. Mimo jiné nám zlepšuje trávení, dodává vitamín K našim kostem, napomáhá snižovat cholesterol a neobsahuje skoro žádný tuk. Zároveň okurky obsahují antioxidanty, tzv. flavonoidy, které jsou velmi účinné v boji proti volným radikálům. Dodají nám též potřebnou hydrataci, jelikož jsou složeny z 95% vodou.
Máte-li jich plnou lednici, obdarovali jste již všechny sousedy a známé a chcete zkusit něco nového, náš tip na okurkový sirup je přesně ta správná volba pro vás!
Jak na to
Okurkový sirup je základ pro velmi chutný letní drink, okurkovou limonádu. V obchodních řetězcích jistě sežene okurkový monin, který k přípravě okurkové limonády používá většina restaurací a barů, vy si ho můžete však nahradit domácím okurkovým sirupem :-)
Co budete potřebovat:
cca 1 kg okurek (mohou být hadovky i polňačky)
1 kg cukru
přibližně 1 l převařené vychladlé vody
2 – 3 citróny, ideálně v bio kvalitě
2 – 3 hrstě čerstvé máty
1 ks Sirupfix Dr. Oetker (případně lze nahradit kyselinou citrónovou)
A jdeme na to!
Krok za krokem
Převařte přibližně 1 l vody a nechte při pokojové teplotě zchladnout. Okurky oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Vložte do hrnce či mísy.
Po vychladnutí přelijte okurky a rozmixujte tyčovým mixérem. Citrón oloupejte a nakrájejte na plátky. Mátu promněte v dlaních, aby se uvolnily silice. Přidejte citrón i mátu k okurkám a promíchejte. Nechte v lednici přes noc.
Druhý den si připravte čisté, sterilizované skleněné uzavíratelné lahve. Okurkový základ přeceďte přes velmi jemné síto či gázu nebo plátno. Vymačkejte maximum tekutiny. Přidejte cukr a Sirupfix, případně kyselinu citrónovou a za občasného míchání přiveďte k varu. Sbírejte pěnu, pokud se vytvoří. Ihned, ještě horké, plňte do čistých lahví a zavíčkujte. Lahve můžete na zhruba 10 minut položit do vodorovné polohy. Pokud jste místo Sirupfixu použili kyselinu citrónovou, doporučuje se ještě sterilizace, asi 20 minut při 80 stupních.
A je hotovo! Teď už stačí pouze nakrájet kolečka okurky, utrhnou snítku máty a do sklenice s ledem si připravit báječný letní okurkový drink :-) Dle chuti lze přidat i plátek citrónu.
Na zdraví!